Casierie bloc, cu sau fără riscuri?

Casierie bloc : cu sau fără riscuri?

In ceea ce priveste serviciile de casierie de la bloc, conducerea Asociatiei de Proprietari are obligatia de a pune la dispozitie un spatiu care sa permita proprietarilor plata cheltuielilor lunare. Desi casieria traditionala, de la bloc, are pentru cei mai multi locatari avantaje, riscurile nu ocolesc aceasta forma de manipulare a banilor. Tehnologizarea operatiunilor financiare a convins deja numerosi proprietari sa apeleze la casieria din mediul virtual pentru efectuarea platilor, astfel ca apare intrebarea: Care sunt avantajele sau riscurile casieriei de la bloc? Criterii precum programul, costul, transparenta sau siguranta hotarasc inca de la inceput daca o casierie fizica are sau nu riscuri, in favoarea sau in defavoarea casieriei virtuale.

Costurile

Asociatia de Proprietari plateste un casier care sa efectueze tranzactiile fondurilor banesti. Acest serviciu presupune asigurarea unui salariu pentru responsabilul de casierie, medicina muncii, impozite si resurse umane. Acestor costuri se adauga si consumabile precum hartie, stampila, servicii de curatenie sau de intretinere. Desi gestionarea incasarilor este necesara, inainte de alegerea unui casier trebuiesc analizate costurile aferente acestei responsabilitati.

Programul

De cele mai multe ori, Asociatia de Proprietari stabileste un program de incasari, eventual de doua zile pe saptamâna, intr-un interval orar de doua ore. Programul de incasari este stabilit in acord cu programul proprietarilor, tinandu-se cont daca sunt pensionari sau cu serviciu. Chiar si asa, tocmai pentru ca programul locatarilor tinde sa difere sau sa nu fie stabil, plata intretinerii poate suferi intârzieri, atragand penalizarile de rigoare. Pentru proprietarii obisnuiti sa efectueze plata in numerar sau care au multa rabdare si timp liber, casieria de la bloc reprezinta varianta sigura si comoda, in ciuda cozilor care se fac saptamânal in scara blocului. Trebuie luate in considerare inclusiv evenimente precum lipsa casierului din motive medicale sau personale si incidente ca pierderea stampilei, a chitantierului, care pot produce amanarea incasarilor.

Siguranta

Spatiul destinat incasarilor trebuie sa fie diferit de locuinta administratorului, astfel ca pentru casieria blocului este pus la dispozitie un spatiu corespunzator. Putini proprietari se gândesc la ce se poate intampla cu banii lor dupa achitarea intretinerii si primirea chitantei. Casierul insa, odata cu incasarea sumelor, este supus unor riscuri mari, fie ca se afla inca in casierie, fie ca doar a depozitat banii in ea. Drept urmare, casieria din bloc trebuie sa dispuna de normele de siguranta potrivite, precum seif, alarme, camere de supraveghere etc. Spatiul trebuie atent asigurat si securizat, acestea fiind masuri care pot combate riscurile depozitarii unor sume mari de bani. In cazul unei situatii nefavorabile, orice pierdere devine responsabilitatea Asociatiei de Proprietari. Monitorizarea si impiedicarea intrarii persoanelor neautorizate pot salva casieria de instrainarea fondurilor banesti.

Transparenta

Administratorul are obligatia de a pune la dispozitie facturi, dovada platilor si alte documente solicitate de proprietar in vederea transparentizarii calculelor, tranzactiilor si cheltuielilor. Gestionarea bunurilor materiale si a fondurilor banesti implica numeroase riscuri, iar unul dintre ele poate fi tocmai neprofesionalismul casierului, datorat neatentiei, incompetentei sau furtului. Incasarea cotelor de contributie implica deci comunicarea eficienta intre casier si proprietar, indiferent ca este vorba despre incasari, restante sau costuri neasteptate pentru reparatii.

In functie de nevoile proprietarilor, Administratia poate alege sa isi desfasoare activitatea financiara in casieria blocului sau sa o transfere in mediul online. In ciuda preferintelor unor proprietari de a folosi in continuare metoda de plata traditionala, e necesara luarea in considerare a riscurilor in privinta casieriei de la bloc.

Casierie bloc

https://suport.doxal.ro