Contabilitate bloc

Contabilitate bloc

In perioada aceasta, multe persoane au probleme cu asociatiile de proprietari, atat cu plata intretinerii cat si cu sumele afisate si uneori „umflate” de catre administratorii de bloc.

Daca vi se pare ca factura „nu este in regula”, e bine sa cereti lamuriri presedintelui de bloc sau sa mergeti sa va arate chitantele de la furnizori si sa va explice cum s-a facut calculul. Deasemenea, la cea mai mica nelamurire in legatura cu plata intretinerii, puteti pune o intrebare, in scris, asociatiei de proprietari. In cazul in care nu vi se raspunde, atunci va puteti adresa la Primaria din localitatea dvs, unde se afla un serviciu specializat pt astfel de probleme.

Cum se calculeaza penalizarile la intretinere?

Modul de calcul al restantelor si penalizarilor la intretinere e inca o necunoscuta pentru multi administratori de bloc. Locatarii nu inteleg de ce trebuie sa plateasca mai mult decat vecinii din alte blocuri.
Numai asociatiile de proprietari au voie sa-si stabileasca propriul sistem de penalizari. Asociatia trebuie sa aiba hotarare judecatoreasca de infiintare si cod fiscal.

  • Asociatiile de locatari (nu cele de proprietari) nu pot decat sa repartizeze penalizarile venite pe facturile furnizorilor in functie de restantieri.
  • Regulile penalizarilor trebuiesc hotarate in cadrul unei adunari generale si sunt inscrise intr-un proces-verbal. Numai existenta unui document scris indreptateste administratorul sa aplice penalizarile.
  • Prin lege, penalizarile nu pot fi mai mari de 0,2% pe zi;
  • Prin aplicarea acestor penalizari, asociatia isi plateste toate facturile intarziate;
  • Administratorului ii este interzis sa calculeze penalizare la penalizare, iar valoarea acesteia nu poate depasi valoarea intretinerii neplatite;
  • Penalizarea se aplica dupa 30 de zile de la data scadenta a intretinerii;
  • Daca penalizarile se datoreaza unei gestiuni deficitare, locatarii nu au obligatia sa plateasca. Acestea vor fi suportate de administratorul care intarzie din neglijenta afisarea listelor;
  • Administratorilor le este interzis sa afiseze penalizari scrise cu rosu. Regulile contabilitatii spun ca aceasta culoare inseamna stornare, asa ca suma afisata este de fapt o datorie a asociatiei catre locatari si nu invers;

Totodata proprietarii trebuie sa aiba grija la Contabilitate a bloc ului in vederea declaratiilor care trebuiesc depuse. O declaratie nedepusa la timp atrage costuri considerabile din partea asociatiei de proprietari.

Contabilitate bloc

Nu amanati pana in ultimul ceas!
Neregulile financiare in cadrul Asociatiilor NU trebuiesc agreate!

https://suport.doxal.ro